Saturday 20 October 2012
Resepi Korea : Maejakgwa (Korean Ginger Cookies)
Bahan2 diperlukan mudah nak dapat dan cara buat sangatlah senang cuma ada satu part yg agak lambat sikit lah nak buat tapi cookies ni rasa dia macam kuih lidah buaya cuma ada rasa lain sikit je tapi tetap 100% sedap dan jugak biskut ni ada dalam drama korea Sungkyunkwan Scandal episod 8..^^
BAHAN2 BISKUT
2 cawan tepung
1/2 sudu teh garam
1 sudu besar gula
1 sudu besar jus halia
1/2 cawan air
BAHAN2 SIRUP
1/2 cawan gula
1/2 cawan air
1 sudu teh serbuk kayu manis
CARA2
* masukkan tepung, garam, gula, jus halia dan air dalam bekas dan uli sampai jadi doh.
* gulung adunan doh senipis yg mungkin tapi jangan terlalu nipis nanti doh cepat koyak
* potong doh yg dah nipis panjang2 dan yg panjang tu dipotong pendek sepanjang jari kelingking korang..
* hiris 2 atau 3 garisan tengah doh
* ambik bahagian atas dan masukkan dalam bahagian tengah yang berlubang dan naikkan balik dan jadikan seperti bentuk reben.
* panaskan minyak dan masukkan reben doh dan goreng dalam 5-7 minit sehingga warna keemasan dan toskan.
* sementara masak doh sampai habis, buat sirup reben..masukkan air dan gula dan panaskan dengan api kecil selama 20 minit dan masukkan serbuk kayu manis
* dan sirup yg sudah siap digaulkan dengan biskut reben dan boleh dihidangkan.
* bagi yg tak suka manis, anda boleh makan biskut tu tanpa sirup gula.
didihkn dgn api kecil selama 20minit(jgn kacau)
p/s: kalau tak ada serbuk kayu manis, boleh je gunakan batang kayu manis tapi jangan besar2, potong kecik je dan tak perlu letak lama2 masa masak sirup gula
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
0 comments:
Post a Comment